Peste o iarnă grea se trece foarte greu sau nu se trece deloc. Se îngheață. Pentru oamenii din jurul Brașovului, frigul este cea mai grea probă de trecut. Lemnele – greu de găsit și scumpe. Mult peste ce își pot ei permite. Am fost acolo, i-am văzut, știm că există și că au nevoie de noi ca să treacă iarna cu bine.

Cine sunt ei? Bătrânii neputincioși, abandonați și bolnavi, părinții cu copii mulți, orfanii- pe scurt, oamenii care se luptă să supraviețuiască. Din ianuarie 2017 am ales sa ii vizitam cat mai des pentru a le oferi pachete cu alimente de baza, fructe si dulciuri.

Vizitandu-i, am descoperit frigul. Aproape, la cativa kilometrii de Brasov (Bratcu, Colonia 1 Mai, Holbav, Viscri, Araci, Haghig, Lisnau) frigul se traieste, e viu. Devine o lupta sau o neputinta.

Așa am ales, de anul trecut, să ne punem în mișcare și  împreună să fim cei care, pe lângă pachetele de Crăciun, le ducem în casă cel mai de preț dar: focul, prin sobe și lemne de foc.

Într-o iarnă care durează cât două anotimpuri, căldura devine mai importantă decât alimentele. Ca ei să poată trece iarna cu bine au nevoie de tine. Tu poți aduce căldura în casele lor.

2 sobe și-au găsit până acum case prin acțiunea Auchan – Împreună încălzim suflete


Familia Rat

Sunt multe scenariile pe care le găsim în drumul nostru. Minunat ar fi să rămână doar scripturi într-o piesă prost jucată. Însă, dincolo de cuvinte, sunt vieți fragile și pline de grija zilei de mâine.

Domnul Augustin e un bunic ca toți bunicii. Vorba vine. De fapt, își crește nepotul lăsat în urmă de proprii părinți, de copii săi. Și dacă asta nu ar fi îndeajuns, sub același acoperiș locuiește și fata lui care și ea se luptă pentru cei 4 copii ai săi. Mamă singură, care lucrează în 3 schimburi ca pruncii să îi fie în rândul lumii. Cât se poate. Așa că în decorul celor două camere -care au nevoie să fie recondiționate -una este bucătăria, lipsea o soba nouă. Cea veche cu greu putea face față atâtor suflete și să  încălzească cele două cămăruțe. Un vis la care nu îndrăzneau să viseze. Făcuseră ceva planuri să o mai cârpească pe cea veche cumva. Iarna e necruțătoare și trezuie să răzbești. La fel ca în fiecare zi în care te întrebi mâine ce le vei pune pe masă copiilor.

Însă, există și speranță. Tocmai datorită celor care se gândesc să le fie bine și altora. În universul cărora pot pătrunde suferințe străine gata de a fi alinate. Echipa Auchan s-a gândit astfel să le facă o bucurie: soba nouă cu care să poată trece peste frigul care se  anunță.

Familia Pinzes 

Suntem atrași în general de bunăstare. Vrem să ne lipim de ea. Să ne contagiem de lucruri care merg înainte și de oameni care cred că binele poate fi atras de fiecare pas pe care îl faci înspre el.

Familia Pinzes ne este model de urnit lucrurile. Nu există vizită în care să nu vedem reparat un gard, “infiat” un purcel sau să nu primească, și încă cu bucurie, niște capre de care să se îngrijească. O familie de luptători, cu Daniel- singurul băiat între 4 fețe- în frunte. Umblă vorba cum ca nu ar mai fi altul că el la muls oile în sat. Că e băiat muncitor și pus pe treabă bună. Pe Ioana am “furat-o” și am adus-o la oraș. La liceu. Era păcat să piardă contactul cu educația. Iar fetele rămase acasă aveau nevoie de o sobă care să le încălzească încă o cameră. Iarna trecută a fost greu. Toți trebuiau să stea în aceeași încăpere. 7 suflete. Și vorbim la trecut pentru că echipa Auchan, prin campania “Impreuna încălzim suflete”, a înțeles cât de important e ca cele trei fete să poată să își facă lecțiile în liniște. Să se poată dedica și pe timpul iernii școlii si sa nu lase frigul să le fie barierea care le pune frână.

Așa, puțin câte puțin, diferențele în viețile lor se schimbă. Umăr lângă umăr, împreună, putem schimba vieți.

 

Impreuna cu Waters

De data asta protagoniștii sunt 7 suflete din colonia 1 mai. 5 copii și 2 adulți muncitori care știu cum e să te lupți cu o sobă spartă și cu banii care nu ajung niciodată. Probabil că ar fi fost dus pe picioare frigul toată iarna, dacă fumul nu s-ar fi apucat să impregneze cam tot ce aveau prin casă. În hainele de școală, în cele de lucru, să le coloreze pereții. Le-a deconspirat neputința și i-a forțat să scoată soba veche afară.

Așa, gătitul în mijlocul iernii s-a transformat într-un sport extrem când gradele de afară încep numărătoarea cu minus. Iar când faci casă bună cu lipsurile, nu îți rămâne la îndemână decât creativitatea. Imprumutasera o soba din vecini insa era nu facea fata gerului.

De asta, când am întors-o pe mamă din drumul spre serviciu nu știa la ce să se aștepte. Avea o singură grijă: să nu piardă autobuzul să nu întârzie. Pe același drum am găsit și ajutoarele. După ceva strategie pusă la cale, în cele din urmă, soba noastră de teracotă s-a lăsat adoptată.

Bucuria celor mici era grăitoare iar zâmbetele lor pe măsură. Moneda de schimb numai bună pentru ajutoarele Binelui: echipa Waters Technologies Romania care a vrut să le facă iarna mai ușor de dus.

Există scrisori pentru Moș Crăciun scrise deja în inimile celor care înțeleg greutățile celor în nevoie. Scrisori care ajung pe negândite acolo unde e cea mai mare nevoie.

JF Furnir

Impreuna cu JF Furnir , 14 familii din Brașov au cu ce sa lupte cu cu gerul: lemnele de foc. Generozitatea lor e deja devenită tradiție 

Vă suntem recunoscători tuturor și vă mulțumim!

Împreună înmulțim bucuria!