Sunt zile când ai impresia că orele sunt vieţi. Când oamenii ţi se cuibreasc în suflet pentru a-i aduce la cei care pot să le vină în ajutor.
Si tot atunci se întâmplă să te întâlneşti cu bunici care te strâng de mâna de atâta drag şi te petrec până la poartă, mai bucuroşi că le-ai deschis uşa şi că le-ai trecut pragul decât că l-ai adus câte ceva de-ale gurii. Trebuincioase de altfel şi multe lipsă de prin cămară. Se uită la tine bucuroşi de oaspeţi şi parcă însetaţi de bucuria întâlnirii. De veştile pe care le poţi aduce cu tine. Veşti mai bune decât ce aud pe la televizor. S-au săturat şi totuşi au o lumină în privire. Sunt prezenţi şi bucuroşi. Ţi-ar oferi tot ce au. Toată bruma de bunătăţuri de prin cămară. Cu tot dragul şi recunoştinţa de care sunt în stare.
Şi am fi stat cu bucurie doar că erau multe locuri de văzut şi cercetat. Trei sate- Comana de Jos, Timişul Vechi şi Cobor şi zeci de poveşti.
Mămici bolnave şi copii eroi, copii bolnavi şi părinţi cu multe greutăţi, bunici imobilizaţi şi ţinuţi în casă de neputinţe, familii cu mulţi copii şi tot atâtea nevoi. E greu să alegi gesturile care ţi-au brăzdat inima. Privirile timide ale copiilor care şi voiau şi nu voiau să se vadă cu tine, bunici dornici de o îmbrăţişare ori care te petreceau cu privirea până nu te mai vedeau, drumuri care păreau desprinse dintr-o poveste de vacanţă.
Însă dacă ar fi să fie o lacrimă lăsată pe undeva, este în mâna caldă a unei bunici oarbe. Ea fără vedere, el care îi era alături, mişcându-se cu ajutorul unui cadru. Aş vrea să pot descrie strângerea de mâna. O strangere în care era adunata toată blandetea, gingăşia şi puterea de cunoastere a unei lumi fără lumina. A cărei vieţi era populată de sunete, imagini vagi şi rugăciuni spuse din amintiri. Un spirit viu de langa care nu mai puteai să pleci şi să fii la fel.
Sincer, vă doresc o astfel de strângere-întâlnire. Când ştii că prin palma ta ţi se citeşte tot A.D.N-ul într-o secundă, că rămâi gol în preajma unui suflet care te asumă dincolo de toate. Greu de explicat. Momente.
Împreună înmulţim bucuria!