Ce cuvinte sunt potrivite pentru o mamă singură, cu doi copii, care a îndrăznit să plece din „țigănie” pentru că voia un alt viitor pentru ea și copiii ei?Maria are 37 de ani și este un munte de curaj și putere. A fugit de „măritat” și a preferat să muncească încă de mică. Știa cât e de greu să fii „țigan”. Că femeile sunt cele care duc greul și de cele mai multe ori și singurele care muncesc.

A avut o viață grea. Cu un tată care avea probleme cu băutura. Cu mulți frați. Crescută în frică și teroare. În schimb dragostea mamei a salvat-o. De la ea a deprins dragostea de muncă și puterea să se lupte pentru o altfel de viață. A lucrat în confecții și oriunde era nevoie de forță și hărnicie. Școală nu are decât 4 clase. Dar țelul ei e mai puternic decât confortul și comoditatea ei. Viitorul celor două fete.Sofia și Ema sunt cele două comori pe care le îngrijește deși condițiile de locuit sunt grele. Dușul e defect și se spală la lighean în camera lor de numai 10 metri pătrați. Mucegaiul stă mereu la pândă, iar hainele de pe uscător fie prind miros de mâncare, fie le sunt furate periodic. Bucătăria este la comun iar camera pentru depozitare undeva în apropiere.

Cu doi copii mici, dintre care una la școală, deja e greu să ții pasul. Și totuși, ea se luptă cu greul de dragul copiilor ei. Muncește într-un centru comercial ca îngrijitoare pentru curățenie. Iar din salariul pentru cele 6 ore pe care le poate munci, în mână, îi rămâne 1000 de lei plus bonurile de masă. E bucuroasă chiar și pentru atât. Cel mai mare coșmar ar fi să se întoarcă de unde a plecat și să nu le poată oferi un viitor mai bun fetițelor ei. Teama că va eșua oricum.Sofia are nevoie de sprijin, concentrare și spațiu pentru învățat. Încă de la naștere a avut probleme iar acum are nevoie de atenție, îngrijire și meniu variat și bogat.

De ore de înot și de mâncare bună. Ema are nevoie de sora ei cu care să se joace în permanentă. De atenție și grijă. Așa, cei 10 metri pătrați devin teritoriu de împărțit. Iar banii insuficienți pentru o chirie de 600 de lei plus utilități. De 4 luni nu a venit factura la electricitate. O așteaptă cu frică și insomnii. Cel mai mare ajutor ar fi o chirie de două camere. Dar cei 250 de euro sunt mult peste puterile ei.

Își vrea fetele educate și să nu se zbată mai târziu în aceeași sărăcie. Și, mai ales, vrea să își amintească de ea ca de o mamă care le-a iubit și a făcut tot ce i-a stat în putință ca ele să aibă un viitor mai bun. În fiecare zi întâlnim oameni-putere care au nevoie de ajutor. Măcar un timp până se pun pe picioare. Și azi le punem în fața voastră. Pentru că atâta jertfă și dragoste merită sprijinită măcar o vreme.

Mulțumim!

Împreună înmulțim bucuria!